Pâine japoneză cu lapte | Leopard bread | Vegană
- Estera Horoba
- Feb 1, 2021
- 3 min read

A trecut ceva timp de când am început să testez diverse rețete pentru aluaturi dulci vegane, fiind în căutarea acelui aluat perfect: nu prea dulce, moale, pufos și care să se păstreze proaspăt mai mult timp. Până în momentul de față, acest aluat în stil japonez mi se pare cel mai potrivit pentru că se menține proaspăt și are un gust foarte plăcut, asemănător cu al pâinii brioche, însă nu necesită o cantitate la fel de mare de unt. Elementul distinctiv al acestei pâini este aluatul opărit numit Tangzhong, el fiind cel care conferă frăgezime pâinii prin faptul că asigură un grad mai mare de hidratare a făinii.
Însă pentru că nu doream să testez aluatul simplu, m-am gândit să îi dau și o formă drăguță, așa că a ieșit această pâine cu model de leopard pe care o tot vedeam pe Pinterest. Știu că la prima vedere poate părea complicată, însă procesul de realizare, deși destul de lung, nu este dificil. Dacă totuși însă nu doriți să faceți pâinea cu acest model, puteți să o lăsați simplă sau să adăugați orice fel de arome vă plac în aluat, precum vanilie, lămâie sau portocală.
Deși rețetele tradiționale de pâine cu lapte folosesc ou, compoziția se leagă la fel de bine și fără, așa că nu am considerat necesar să îl înlocuiesc cu ceva. În ceea ce privește restul ingredientelor, acestea se pot înlocui foarte ușor cu varianta vegană. În locul laptelui de vacă eu am folosit lapte de soia, iar untul vegetal pe care-l folosesc cel mai des este cel de la Naturli.
Sper să încercați această rețetă, pentru că satisfacția de a mânca o astfel de pâine aspectuoasă depășește cu mult efortul depus în realizarea ei!
Ingrediente:
Pentru aluatul opărit:
125ml lapte
25g făină
Pentru aluatul principal:
150ml lapte călduț
7g drojdie uscată sau 25g drojdie proaspătă
300-350g făină
40g zahăr
un praf de sare
30g unt moale
Pentru aluatul colorat:
1 linguriță carob sau cacao + o linguriță de apă
1 lingură carob sau cacao + o lingură de apă
Mod de preparare:
1. Pentru aluatul opărit amestecăm într-o cratiță laptele cu făina până obținem o pastă fără cocoloașe. Fierbem această pastă până se îngroașă și devine lucioasă, iar mai apoi o lăsăm să se răcească complet.
2. Într-un bol mare sau în bolul unui mixer amestecăm laptele călduț cu zahărul și drojdia. Lăsăm amestecul să stea pentru aproximativ 10 minute pentru a activa drojdia. Dacă aceasta e activă, pe suprafața laptelui se va forma un strat de spumă.
3. În același bol adăugăm aluatul opărit, făina și sarea. Frământăm pentru câteva minute până obținem un aluat uniform. Mai apoi adăugăm untul moale și frământăm din nou pentru 10-15 minute. Dacă frământați de mână s-ar putea să dureze ceva mai mult, însă la final trebuie să obținem un aluat moale, dar elastic și suplu. Dacă observați că e prea moale mai puteți adăuga puțină făină, dar nu mai mult de 350g.
4. Tăiem aluatul în două. Una dintre jumătăți va rămâne albă, iar pe cealaltă o vom tăia din nou în două. În aceste bucăți mai mici de aluat adăugăm pasta de carob cu apă, în una cantitatea mai mică, iar în cealaltă cantitatea mai mare, în așa fel încât să obținem două nuanțe diferite de maro.
5. Lăsăm aluatul să dospească pentru aproximativ o oră la temperatura camerei sau peste noapte la frigider.
6. După ce aluatul a dospit, vom forma modelul de leopard al pâinii. Tăiem fiecare dintre cele trei bucăți de aluat în opt bucăți mai mici. Vom începe prin a lua o bucată din aluatul maro deschis pe care o vom rula într-un șnur. Mai apoi vom lua aluatul maro închis și îl vom întinde în așa fel încât să putem înveli cu el aluatul maro deschis. La fel procedăm și cu aluatul alb, învelind șnurul deja format din cele două nuanțe de maro. Repetăm acest proces cu toate biluțele de aluat, până obținem opt șnururi în total.
7. Așezăm aceste șnururi într-o tavă de cozonac și le lăsăm din nou să dospească. Dacă aluatul a dospit la temperatura camerei, de data aceasta va trebui să stea doar 45 minute la temperatura camerei înainte de a intra la cuptor. Dacă însă a dospit peste noapte la frigider, va necesita aproximativ o oră și jumătate la temperatura camerei.
8. Preîncălzim cuptorul la 180 grade, iar între timp ungem suprafața pâinii cu lapte sau cu un amestec de lapte și sirop de arțar, pentru a se rumeni frumos. Coacem pâinea pentru aproximativ 40-45 minute.
9. Opțional, după coacere puteți unge coaja pâinii cu puțin lapte cald, pentru a fi mai fragedă. Pâinea se lasă la răcit 15 minute în tavă, iar mai apoi se scoate din tavă și se lasă să se răcească complet înainte de a fi feliată.
Poftă bună!

Comments